Als je uitslaapt ben je niet spiritueel...

Door Regina van Eijk

Het is een heerlijke zondagochtend in augustus. 
Net na vijven ben ik klaarwakker.
Zachtjes loop ik naar beneden, zet de tuindeur open en wikkel mezelf in een dekentje, terwijl ik in kleermakerszit op de bank ga zitten.

Dagelijks besteed ik het eerste uur van de dag aan meditatie en afstemming. Soms iets langer, soms iets korter.
Maar sla het praktisch nooit over.

Ik geniet oprecht van die tijd voor mezelf.
Maar zodra we rond eind oktober de wintertijd in gaan, ervaar ik steeds meer moeite om bijtijds op te staan. Zeker als het buiten nog donker is vind ik het vreselijk en blijf ik het liefst langer in bed liggen. Tegenwoordig doe ik dat ook gewoon, maar dat was vroeger wel anders….

Ik had de overtuiging eigen gemaakt dat het belangrijk voor je spirituele ontwikkeling is om s’ochtends vroeg op te staan. Bij voorkeur tussen vijf en zes, zo was mij ingeprent door een spiritueel leraar. Uitslapen was echt ‘not done’.”

Maar goed, die wintermaanden werden steeds meer een innerlijke strijd, waarin ik het gevoel had dat ik had gefaald als ik niet rond vijf uur naast mijn bed stond. Het werd steeds later en ik ging me steeds minder goed over mezelf voelen.

Tot ik ontdekte dat hoe fijn het is om mee te bewegen op het ritme van de natuur. In de zomermaanden lekker vroeg eruit en in de wintermaanden wat later 😊

Toen ik de overtuiging eenmaal had losgelaten, kreeg ik er ontzettend veel energie voor terug en kon ik nog meer genieten van mijn ochtendritueel, zeker in de wintermaanden 😉

Gisteravond zei Roeland; ‘morgen lekker uitslapen’. Even flitst die oude overtuiging voorbij. Ik moet er om lachen en besefte mij hoe fijn het is om steeds meer te leven op een manier die echt bij mij past.

Hoe is dat voor jou?
Welke overtuigingen zijn van invloed op jouw leven?
Zijn ze waar?
Zijn ze goed voor jou?

Vond je dit blog interessant?
Deel het dan gerust!

Facebook
Facebook Messenger
Instagram
Whatsapp
E-mail
4 Thoughts on Als je uitslaapt ben je niet spiritueel…
  Joyce gervais
  6 Dec 2020
   12:33pm

  Ligt er aan wat voor de meeste mensen spiritueel is.

  In mijn beleving is alles wat natuurlijk is, en waar je bewust mee bezig bent spiritueel.
  Evenals uitslapen. Slapen is namelijk opladen. Zolang slapen om op te laden is en niet wordt gebruikt voor het luieren of ontsnappen. Is het in mijn ogen spiritueel genoeg.

   Regina
   6 Dec 2020
    7:53pm

   Er zijn natuurlijk geen regels in hoe je invulling geeft aan spiritualiteit of hoe je dit ervaart. Vooral doen waar jij je prettig bij voelt ????

   Lieve groeten, Regina

  Annie
  6 Dec 2020
   6:22pm

  Ik ben een vroege vogel, sinds de kinderen zijn geboren , de oudste is ondertussen 47 jaar is uitslapen niet echt meer mijn ding.
  Vroeger als jong meisje was dat wel anders, lag ik vaak tot de middag in bed, zo zonde van de tijd denk ik achteraf. Er was zoveel leuks te beleven op een dag.
  Nu sta ik nog steeds vroeg op, als ik wakker ben wil ik uit bed. Zou ik blijven liggen dan ben ik geradbraakt en heb hoofdpijn. Eerst de dag klaarzetten met een meditatie is ook een routine die ik niet wil missen.
  Zondag is het hier de laatste jaren sinds mijn pensioen een dag dat alles op het gemak gaat, geen wekker die rammelt of zaken die perse gedaan dienen te worden.
  Worden we wakker dan staan we op, meestal ook vroeg. Hooguit een uurtje later dan een doordeweekse dag, maar toch voelt het anders. Ook op zondag wordt als het mogelijk is met de ochtend meditatie gestart. Lukt het niet dan in de loop van de middag of avond.

   Regina
   6 Dec 2020
    7:54pm

   Wat een fijne routine Annie ????

   Lieve groeten, Regina

Laat een reactie achter