
Je eigen Cacao Ceremonie
We zijn echte chocolade lovers… en toen we een aantal jaar geleden bij toeval een cacao ceremonie bijwoonde waren we direct verkocht. Ondanks dat ceremonieel cacao wel heel anders smaakt dan een reep chocola 😉
In dit blog lees je meer over wat een cacao ceremonie precies is, hoe je cacao bereidt (incl. lekkere tips) en hoe je voor jezelf een fijne cacao ceremonie creëert.
Wat is een Cacao Ceremonie
Laten we eerst eens stil staan bij wat een cacao ceremonie nu precies is. Een cacao ceremonie is een ceremonie die je individueel of in een groep kunt doen. Tijdens de ceremonie wordt cacao gebruikt als een ceremoniële drank, vaak in combinatie met meditatie, muziek, zang en andere rituelen. De cacao heeft geen hallucinerend effect, die andere plantmedicijnen wel kunnen veroorzaken.
Wat is de oorsprong van een Cacao Ceremonie
Een cacao ceremonie is een ritueel die zijn oorsprong vind in de traditionele gebruiken van de inheemse volkeren van Midden- en Zuid-Amerika. Cacao wordt beschouwd als een heilig voedingsmiddel dat helpt bij het verhogen van energie, focus en het openen van het hartchakra. Het wordt vaak gebruikt in ceremoniën voor genezing, meditatie en spirituele groei. De Maya’s en Azteken waren de eersten die cacao gebruikten en zagen het als een geschenk van de goden.
Waarom doe je een cacao ceremonie?
Dit is natuurlijk heel persoonlijk… Voor de één is het een manier om dieper in verbinding te komen met zichzelf of voor een diepere meditatieve en spirituele ervaring. Het kan je ondersteunen om je hart te openen en emotionele blokkades te transformeren, maar ook om je creativiteit en focus te verhogen. Het kan een fijn moment voor jezelf zijn, of een verbindende ceremonie met een groep(je) gelijkgestemden. Anderen zien het als een manier om te eren en hun respect te tonen voor de aarde, cultuur of spirituele tradities van inheemse volkeren die cacao ceremonieën al eeuwenlang uitvoeren.
Welke cacao kies je?
Cacao komt in vele soorten en maten, elk met unieke eigenschappen en smaken. Zeker nu cacao ceremonies steeds populairder worden en er daardoor ook steeds meer aanbieders op de markt komen, is het verstandig om goed te onderzoeken welke cacao je wilt gaan gebruiken.
Tijdens een ceremonie maak je gebruik van rauwe cacao, deze heeft een nootachtige en licht bittere smaak. Ter vergelijking: bij de productie van ‘gewone’ chocola worden de cacaobonen gebrand, waardoor de cacao heel anders smaakt.
Kies altijd voor een premium cacao, die duurzaam gekweekt is en zo min mogelijk bewerkt is. Daarnaast is het belangrijk dat er met grote zorg en intentie gekweekt, behandeld en verwerkt wordt. Maar natuurlijk ook of de boeren een kleinschalige plek hebben vanuit liefde en of ze een eerlijke prijs voor de cacao hebben gekregen.
👉 Alles is energie, ook de cacao waarmee je werkt.
Bereiding van de cacao
Je ceremonie begint met het kiezen van een goede kwaliteit cacao en het bereiden van de drank. Zorg er dan ook voor dat je met jouw liefdevolle aandacht en intentie de cacao bereidt. Onderaan dit blog vind je een tip voor een heerlijke (en goede kwaliteit) cacao.
Gebruik de hoeveelheid cacao die voor jou passend is:
– 10 – 15 gram voor een milde dagelijkse dosis cacao
– 15 – 25 gram voor een dagelijkse dosis cacao
– 25 – 35 gram voor een licht ceremoniële dosis
– 35 – 45 gram voor een ceremoniële dosis
*Zelf vind ik voor een dagelijkse dosis 17,5 gram heel fijn en 40 gram voor een ceremoniële dosis (gemiddeld wekelijks). Dit is echter natuurlijk heel persoonlijk. Ga dus vooral experimenteren wat voor jou goed voelt.
Doe de cacao in een pannetje en voeg 125 tot 200 ml water of plantaardige melk toe. Verwarm de drank, maar laat het niet koken. Schuim de drank op met een garde, melkopschuimer, blender of shakebeker.
Heerlijk om toe te voegen…
-
Kruiden zoals: kaneel, kardemom, gember, kurkuma, vanille, anijs, nootmuskaat
-
Cayennepeper geeft een fijne kick en vergroot het effect van cacao (Echt een aanrader om toe te voegen!)
-
Maca geeft een zachte, nootachtige smaak en een energieboost
-
Kokosolie maakt de smaak zachter
-
Honing of dadelstroop om naar smaak te zoeten
TIP:
Volg je een ketogeen dieet en drink je wel eens een bulletproof koffie (met boter en olie)? Vervang de koffie dan eens door cacao met water, echt HEERLIJK!

Cacao drinken
Kies een moment die voor jou passend is. Dit kan dagelijks bijvoorbeeld tijdens je ochtendritueel zijn, of misschien in het weekend als je wat meer tijd hebt. Zorg voor een fijne sfeer, steek kaarsjes aan, brand wierook en zet een rustgevend muziekje aan. Het belangrijkste is dat jij je er fijn bij voelt, dit is immers jouw moment helemaal voor jezelf 🙌
Ga lekker zitten met je kopje cacao. Verbind je met de spirit van Moeder Aarde en de Cacao. Dit kun je vanuit je intentie doen. Wellicht zijn er andere spirits, bijvoorbeeld je gidsen, die je ook graag bij je ceremonie wilt uitnodigen.
Neem even de tijd om te voelen welke intentie er voor de ceremonie bij jou omhoog komt en denk hieraan tijdens het drinken van de cacao. Ik adviseer je de cacao niet in 1 keer op te drinken maar na elk slokje de cacao de ruimte te geven zijn werking te doen, dit bewust te voelen en te ervaren en je intentie hier bewust in mee te nemen.
Je kunt ter aanvulling een kaartje van een orakel- of Tarot deck trekken. Verder kun je cacao heel mooi toevoegen aan een yoga sessie, (mantra) zingen, dans, journaling, een energetische sessie of meditatie.
Geniet van het moment voor jezelf 🙏
ONZE FAVORIETE CACAO
Voor ons dagelijkse cacao momentje gebruiken we ceremoniële cacao van een hoogwaardige kwaliteit, biologisch en handgemaakt, zonder (onnodige) toevoegingen. Je kunt in deze webshop tevens een super handige shakebeker meebestellen, om in een handomdraai een schuimende drank te maken 😍
Bedankt voor het delen lieverd. Dit ga ik zeker ook toepassen 💝🤗🕉️