Skip to main content
facebook icoon
instagram icoon

De voordelen van een Digitale Detox & tips hoe je dit kunt aanpakken…

Delen via Email
Facebook
Instagram
Whatsapp
Fb messenger
Telegram
detox
Eerlijk is eerlijk, ook ik grijp meerdere keren per dag naar mijn telefoon. Vaak met een goed excuus, even mail en de besloten Facebook community checken of vragen beantwoorden in de besloten Telegram groepen. Ik betrap mezelf er echter op dat ik het steeds vaker en op de meest vreemde tijdstippen doe. En voor ik het weet scrol ik minuten lang door mijn Facebook tijdlijn of door Instagram. Hmm…eigenlijk vind ik dit een hele irritante eigenschap van mezelf. En misschien herken jij jezelf hier ook wel in..?
 
Daarom besloot ik afgelopen december weer eens een Digitale Detox dag te plannen en heb ik er gelijk nog een aantal data in mijn agenda gepland voor de komende maanden.
 
Wil jij ook eens een keer een Digitale Detox dag voor jezelf plannen? In dit blog lees je een uitgebreid stappenplan, maar laten we eerst eens kijken naar de voordelen, want die zijn er in overvloed.

1. Je houdt meer tijd over

Heel logisch natuurlijk, want de tijd die je online spendeert kun je niet meer op een andere manieren invullen. Dus als je beslist om je telefoon wat vaker weg te leggen en om steeds meer los te komen van je beeldscherm(en) hou je automatisch meer tijd over. Het zal je daarnaast ook steeds bewuster maken van de tijd die je overhoudt en als vanzelf zal deze vrije tijd steeds belangrijker en waardevoller voor je gaan worden.

Helaas is tijd één van de weinige dingen in het leven waar je niet ‘meer van kunt maken’. Je hebt 24 uur in een dag, 7 dagen in een week en de tijd vliegt voorbij. Wees je er dus van bewust waar jij jouw kostbare tijd aan besteedt.

TIP:

Moment, app voor iOS

De app Moment trackt hoe vaak je je telefoon pakt en hoe lang. Dit geeft je niet alleen confronterende inzichten over het aantal pick-ups en uren dat je scrollt en swipet, de app vertaalt deze data ook in pijnlijke conclusies, zoals: ‘17% van je wakkere leven ben je bezig met je telefoon.’ Auw! (Alleen voor iOS.)

Quality Time, app voor Android

Quality Time doet bijna hetzelfde als Moment, maar dan voor Android. Met leuke statistiekjes over welke apps je gebruikt: zijn het nuttige apps, of tijdverdrijvers die je eigenlijk niet mist als je ze deïnstalleert? (Alleen voor Android.)

2. Verminder stress

Het is ontzettend lastig om te ontspannen als je altijd maar bereikbaar moet zijn, continu agenda meldingen binnen krijgt, social media updates etc.

Het is daarnaast zelfs wetenschappelijk aangetoond dat overmatige gebruik van je smartphone enorm bijdraagt aan de mate waarin jij stress in je leven ervaart. Hoog tijd om je telefoon eens wat vaker thuis te laten.

TIP:

Zet notificaties, blauwe vinkjes en het geluid van je telefoon uit

Pas onderstaande aan op je telefoon en ervaar de rust die het met zich meebrengt. Dag stress!!

  • Zet je telefoon standaard op stil (zet ook de trilfunctie uit)
  • Zet al je notificaties uit
  • Zet in WhatsApp de blauwe vinkjes uit
  • Zet WhatsApp en Telegram groepen op mute

3. Verbeter je slaap

Om goed te kunnen slapen is de aanmaak van het slaaphormoon melatonine erg belangrijk. Melatonine wordt aangemaakt wanneer het donker wordt en zorgt ervoor dat je je slaperig gaat voelen. Zodra je de hele avond televisie kijkt, achter je laptop zit of met je telefoon bezig bent wordt de aanmaak van dit hormoon verstoord. Het gevolg hiervan is dat je moeilijker inslapen en een verstoorde nachtrust kunt ervaren.

Zet deze apparaten dus minimaal 2 uur voor het slapen gaan uit, je slaapt er stukken beter van!

TIP:

  • Verban je telefoon, tablet en televisie uit je slaapkamer. Gebruik je jouw telefoon als wekker? Geef jezelf dan een wake-up light cadeau. Dan ben je niet alleen verlost van dit flauwe excuus, het is ook nog eens veel fijner wakker worden.

  • Start je ochtend zonder mobiele telefoon, zodat je ’s ochtends veel meer ontspannen wakker kunt worden. Je staat niet meteen ‘aan’ en geeft je de ruimte om eerst aandacht aan jezelf te besteden. Door de tijd die je normaal gesproken besteed aan je telefoon, nu te gebruiken voor een fijn ochtendritueel, meditatie of wandeling.

4. Je wordt productiever

De mens is niet gemaakt om meerdere dingen tegelijkertijd te doen, maar toch maken we er ons allemaal wel eens schuldig aan. Je bent bijvoorbeeld met iets bezig en hoort een appje binnen komen op je telefoon. Vlug even lezen en voor je het weet ben je afgeleid en helemaal uit je concentratie.  

Leg je telefoon dus aan de kant en focus je op hetgeen je aan het doen bent. Dit geeft niet alleen rust, maar je wordt er ook nog eens veel productiever van.

De belangrijkste tips voor een Digitale Detox dag op een rijtje:

1) Gebruik 24 uur geen telefoon, internet of tv.
2) Laat de mensen met wie je dagelijks contact hebt weten dat je een digitale detox doet.
3) Als iemand je op de dag van de detox echt bereikbaar moet zijn, geef dan een telefoonnummer waarop je bereikbaar bent en schakel de vliegtuigmodus niet in, schakel alleen je Data / WIFI uit, of gebruik een (oude) telefoon die geen toegang heeft tot internet.
4) Zorg dat je een dagboek of notitieboekje bij de hand hebt om je inzichten in op te schrijven.
5) Download muziek waar je naar wilt luisteren voor offline gebruik.
6) Ga voorafgaand aan de digitale detox na waarvoor jij je telefoon allemaal gebruikt. Probeer creatieve oplossingen te bedenken waardoor je je telefoon echt niet hoeft te gebruiken.
7) Zet je telefoon de avond ervoor in de vliegtuigmodus en schakel hem pas ’s ochtends na je detox dag weer in, zo weet je zeker dat je eventuele verleidingen kunt weerstaan.
8) Deel dit blog met je vrienden, zodat ze kunnen zien waar het over gaat en daardoor geïnspireerd raken of misschien zelfs wel met je mee willen doen.
 
Geniet van je vrijheid en het contact met jezelf!

Deel dit bericht

Delen via Email
Facebook
Instagram
Whatsapp
Fb messenger
Telegram

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *