Hoe ga je om met weerstand in je spirituele ontwikkeling?

Door Regina van Eijk

Je verlangt ernaar om jezelf op spiritueel vlak te ontwikkelen, te ontdekken wat er allemaal mogelijk is en wil weer in contact komen met jouw unieke innerlijke wijsheid. Volledig in je eigen kracht gaan staan. Meer vanuit je hart gaan leven. Of misschien wel eindelijk eens de deuren van je eigen praktijk te openen.

Je voelt dat je er klaar voor bent om een stap te gaan zetten in de richting van jouw verlangen maar…. dan komt er ineens weerstand om de hoek kijken.

Weerstand om een volgende stap te zetten.
Weerstand om oude pijn en emoties te voelen.
Weerstand om hetgeen je geleerd hebt toe te passen.
Weerstand om werkelijk in het licht te gaan staan.

Weerstand…

Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Hoe kom ik door de weerstand heen, wat is er voor nodig?’

Voordat ik een waardevolle tip met je deel over hoe je uit de greep komt van weerstand, nemen we de weerstand zelf eerst eens nader onder de loep.

Wat is weerstand eigenlijk?
Weerstand is een volledig natuurlijke reactie die voort komt uit angst voor het onbekende. Realiseer je dus dat je bij verandering altijd een vorm van weerstand kunt tegenkomen en het daarom ook lastig kan zijn om je vertrouwde comfortzone te verlaten.

Weerstand is dus angst voor verandering.

Verminderen van angst is verminderen van weerstand. Daarom is het van belang om te achterhalen waar de angst zit. Maak er contact mee en kijk wat je nodig hebt om de angst te verminderen.

Angst komt vervolgens weer voort uit een onvervulde behoefte. Zodra je de tekorten in deze behoefte aanvult zal je angst afnemen.

Enkele voorbeelden:
Angst om te falen = behoefte aan succes
Angst voor conflict = behoefte aan harmonie
Angst voor isolement = behoefte aan acceptatie
Angst iets kwijt te raken = behoefte aan iets of iemand waardevols

Wees je ervan bewust dat je 24/7 bezig bent met het vervullen van je behoeften. Ervaar je weerstand? Onderzoek dan je angst, de onderliggende behoefte en kijk welke stappen je kunt nemen om dit tekort in jezelf aan te vullen.

Echter, de belangrijkste eerste stap in het loslaten van weerstand is de weerstand toelaten. De weerstander er even helemaal laten zijn. We zijn vaak zo gericht op het oplossen van het probleem, dat we vergeten om stil te staan bij wat je nu voelt en dit gevoel aandacht te geven.

Wil je graag een volgende stap zetten, maar voel je weerstand? Dan is dat wat er nu is en dat is helemaal oké. Accepteer dat je weerstand ervaart. Ga rustig zitten en neem eens de tijd om te voelen hoe jouw weerstand aanvoelt.
Waar voel je de weerstand in je lijf?
Voelt het warm of juist koud?
Of misschien geeft het wel een drukkend gevoel?
Wat ervaar je allemaal?

Voel wat je waarneemt en laat alles er zijn!

Vergeet niet, terwijl je de weerstand waarneemt, om rustig door te ademen. Geef jezelf toestemming om te voelen wat je voelt, het is echt oké!

Vond je dit blog interessant?
Deel het dan gerust!

Facebook
Facebook Messenger
Instagram
Whatsapp
E-mail
3 Thoughts on Hoe ga je om met weerstand in je spirituele ontwikkeling?
  Annie
  9 Dec 2020
   5:23am

  Ik voel idd een bepaalde angst en weerstand en kan niet herkennen waar het vandaan komt. Angst voor nieuwe inzichten en misschien oude pijn ervaren is een vermoeden. Wordt wel rustig van de meditaties en ben niet meer zo gestrest en opgejaagd. Zie ook veel kleuren en flitsen maar heb nog niet de ervaring gehad bij de oefening naar het hoger zelf of innerlijk kind ook beelden te erbij te zien of antwoorden te krijgen.
  Ben pas sinds begin dit jaar met meditatie in aanraking gekomen, rust in mijn hoofd en minder stress en hoogbegaafdheid ervaar ik wel hierdoor. Kan goed tijd voor mezelf vrijmaken hierdoor.

  Bep
  9 Dec 2020
   1:47pm

  Ik besef dat ik de weerstand moet toelaten ipv ertegen te vechten.
  Eigenlijk wil ik de weerstand, angst of wat dan ook, niet, dus wil ik ertegen vechten om het weg te krijgen, maar dat werkt dus averechts.

   Hannie
   20 Jan 2021
    10:57am

   Dit is heel herkenbaar. Je weerstand weg willen sturen. Zeggen ik kan het. Maar je kan het niet afdwingen. Succes

Laat een reactie achter