Skip to main content
facebook icoon
instagram icoon

Hou jij je aan afspraken met jezelf?

Delen via Email
Facebook
Instagram
Whatsapp
Fb messenger
Telegram
afspraken

Afgelopen week was ik met Roeland een weekje naar de zon. We hadden het beide nodig om, na een drukke periode, echt weer even helemaal op te laden. We kwamen aan op een prachtige plek, midden in de natuur. Wat hou ik daar toch van 🥰

Maak je geen zorgen, tijdens dit blog krijg je geen compleet reisverslag, maar deel ik wel een belangrijk leermoment 😉

Afijn, we komen aan bij het huis dat we gehuurd hebben. We kijken elkaar blij verrast aan; wat een uitzicht! Nadat we de koffers binnen hebben gezet doe ik de deuren open om even op het terras te gaan zitten. En daar zaten ze… mams met maar liefst vijf pubers. Wat een schatjes!!

katten

We spreken af dat we ze wel eten gaan geven, maar niet aaien of in huis binnen laten. Want voor je het weet reizen we met zes kattenmanden terug naar Nederland 🙃
Want ja, ik ben echt een kattenliefhebber….

Die middag halen we een grote zak kattenbrokken en zit het zestal heerlijk te eten. Eerst nog aan de zijkant van het terras en de volgende ochtend toch maar bij de tafel, want het is zo gezellig 😍

Een dag later begint het zestal al aardig aan ons te wennen en komen ze steeds dichter bij. Wat zijn ze lief. Voorzichtig loopt er één langs mijn been en begint hard te spinnen.

Weer een dag later komt er één demonstratief bij me zitten en miauwt net zo lang tot ze aandacht krijgt. Toch stiekem een aai dan maar… om vervolgens de volgende dag het voornemen om niet te aaien maar volledig over boord te gooien.

We zitten inmiddels op dag vier en het zestal staat s’ochtends vroeg al bij de deur op ons te wachten tot we wakker zijn. Zodra we de deur openen zien we ze gezellig op en rondom de deurmat zitten.

Voorzichtig sluipt er één naar binnen. Natuurlijk wijs ik haar vriendelijk de deur, maar stiekem vind ik het ook heel leuk. Die avond lopen er twee achter mij aan naar binnen en ook nu weer dirigeer ik ze naar de deur.

Dan zie ik er tot mijn verbazing dat er één spinnend achter de gordijnen zit en zeg ik tegen Roeland; ‘zullen we ze anders toch maar binnen laten?’. Gelukkig is hij de verstandige van ons twee en heeft hij het luid spinnende exemplaar buiten gezet.

gordijn

Het heeft precies vier dagen geduurd voor ik bereid was om alle afspraken die ik met mezelf gemaakt had overboord te gooien en alle bezwaren goed te praten.

Hoe kan het toch dat je je iets voorneemt, waar dan uiteindelijk toch niets van terecht komt? Dat je je niet hebt gehouden aan de afspraken met jezelf of je toch weer overstag ging?

Oordelen over jezelf
Als het je niet lukt om je aan de afspraken met jezelf te houden kun je daar iets van vinden… Misschien voel je teleurstelling, neem je het jezelf kwalijk of voel je zelfs boosheid. Maar weet dat je niets opschiet met dit negatieve oordeel. Je gaat je er alleen maar minder goed door voelen.

Daarnaast kan het ook een effect hebben op je zelfvertrouwen, als je keer op keer je niet aan je eigen afspraken houdt. Je hebt steeds minder vertrouwen in jezelf, want er komt immers toch niets van terecht van hetgeen je je voorneemt. Letterlijk voeding voor onzekerheid.

Maar hoe komt het dan toch dat je je niet aan de afspraken met jezelf houdt?
Wat gebeurt er nou dat je er voor kiest om het toch niet te doen? Dat je misschien toch weer in de verleiding komt of je motivatie afneemt?

Die stemmetjes in je hoofd…
Je kent ze vast wel, het duiveltje op de ene schouder en het engeltje op de andere schouder. Twee compleet tegenstrijdige stemmen. Om te weten hoe je hier mee om kunt gaan is het goed om deze twee stemmen eerst helder voor jezelf te hebben, zodat je ze gemakkelijker kunt onderscheiden.

De stem van je intuïtie
Het ‘engeltje’ met een vriendelijke en rustige toon, niet dwingend. De stem van jouw innerlijke wijsheid, dat je niet afkraakt, maar je de juiste weg wijst. Een liefdevolle Raadgever.

De stem van het Ego
Het ‘duiveltje’ die niet wil dat je veranderd, niet groeit en verder ontwikkeld. Die wil dat je op je veilige eilandje blijft en geen stappen zet buiten je comfortzone. De stem die er op los tettert. Alles goed praat en je juist van je werkelijke pad afhoudt.

Iedere verandering begint bij bewustwording
Kun je de verschillende stemmen herkennen?
Kun je de verschillende stemmen van elkaar onderscheiden?
Het helpt om de verschillende stemmen duidelijk te definiëren, bijvoorbeeld door ze een naam te geven. En je er bewust van te worden hoe deze stemmen voelen. Voelen ze zwaar of juist licht aan?

Luisteren naar de stem van je intuïtie
Zodra jij je bewust bent van de twee verschillende stemmen, zal je waarschijnlijk opmerken dat de stem van het Ego veel invloed heeft en misschien zelfs wel de overhand heeft. Als je een besluit hebt genomen en je merkt dat je van koers dreigt te veranderen, stel jezelf dan de volgende vraag: Is het waar?

Als we nog even inzoomen op de kattensituatie, dan was de gedachte die ik kreeg vanuit het Ego; ze hebben aandacht en liefde nodig, want dat krijgen ze verder van niemand.

Is het waar? NEE.
Want er waren de afgelopen week voldoende situaties die het tegendeel bewezen. Zo zag ik bij ieder restaurant dat de katten gevoerd werden, allemaal een aai kregen en niet weggejaagd werden. Er stonden ook zelfs speciale gemeente bakken op straat met water en waar je je voedsel resten in achter kon laten. Zo goed werd er voor de dieren gezorgd. Door het zien van deze ‘bewijzen’ ontstond er steeds meer ruimte voor de stem van de intuïtie.

Deze vraag kun je natuurlijk voor uiteenlopende situaties gebruiken. Voor iedere afspraak die je met jezelf maakt en als je dreigt af te haken. Experimenteer er maar eens mee 😊

Tot slot kan het fijn zijn om positieve affirmaties te gebruiken.
Enkele voorbeelden:
– Ik blijf trouw aan mijn ware zelf en de afspraken die ik met mezelf heb gemaakt.
– Deze afspraak is voor mij heel belangrijk en ik houd me eraan.

Deel dit bericht

Delen via Email
Facebook
Instagram
Whatsapp
Fb messenger
Telegram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *