Skip to main content

Verschuil jij je achter spiritualiteit?

Delen via Email
Facebook
Instagram
Whatsapp
Fb messenger
Telegram
verschuilen

Veel mensen komen in aanraking met spiritualiteit op het moment dat er een verlangen is naar heling of als er een oplossing voor een probleem of situatie gezocht wordt. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, sterker nog, spiritualiteit kan je leven op een positieve wijze compleet transformeren.

Emotionele of fysieke pijn bestaat om een reden en is altijd een indicatie dat er op iets moet worden gelet, dat er iets moet worden gedaan of veranderen, zodat er weer balans kan ontstaan.

Even een voorbeeld: Stel je verbrand je vingers aan een hete koekenpan. De pijn is het signaal dat je je hand van de pan af moet halen. Als je de pijn niet kon voelen, zou je je hand op de pan houden en je volledig verbranden.

Dit is een heel concreet voorbeeld, maar hoe ga je om met de signalen van bijvoorbeeld vermoeidheid, als er een emotionele pijn aan de oppervlakte komt of als je voelt dat een keuze niet goed is voor jou? Reageer je hier dan ook direct op? Kijk je dan ook wat er werkelijk nodig is? En zet je stappen om de balans weer te herstellen?

Wat ik vaak terug krijg, na een (gratis) healing is; Dat was heerlijk, ik kan er weer even tegen! Natuurlijk is het fijn als je je weer beter voelt na een healing, maar ben je na de sessie daadwerkelijk met jezelf aan de slag gegaan? Of heb je de healing gebruikt als middel om je beter te voelen of als afleiding om maar niet naar de kern van het ‘probleem’ te hoeven gaan?

Nog veel te vaak word spiritualiteit gezien als het ‘paracetamolletje’ dat de pijn doet verlichten en je als het ware helpt om te leren leven met de pijn. Een healing kan inderdaad verlichting brengen, blokkades in beweging brengen, maar jouw aandeel in dit proces is net zo belangrijk, of misschien nog wel het aller belangrijkste.

Jezelf spiritueel ontwikkelen en gebruik maken van healing kunnen hele mooie stappen zijn, mits je ook bereid bent om het ‘werk’ te doen wat nodig is. Deze e-mail is niet bedoeld als veroordeling, maar een uitnodiging om vanuit waarheid naar jezelf te kijken. Stel jezelf eens de vraag waarom je deelneemt aan een spirituele activiteit en onderzoek of je dit gebruikt om je bewustzijn en groei in gang te zetten of dient als een manier om pijn te voorkomen of eraan te ontsnappen?

Het kan je helpen of juist verder van jezelf verwijderen. Je kunt bijvoorbeeld een positieve mindset oefening gebruiken om jezelf uit een neerwaartse spiraal te trekken, zodat je je daadwerkelijk kunt concentreren op die stappen die je moet nemen. De oefening kan er echter ook voor zorgen dat je de kern van het probleem gaat omzeilen, die je zou moet aanpakken voor een werkelijke verandering.

De oefening kan een fijn hulpmiddel zijn, mits je het op de juiste manier inzet en je verantwoordelijkheid hierin neemt, als je er werkelijk naar verlangt om te groeien en oude pijnen te helen.

De inzichten die je hierdoor krijgt kunnen van essentieel belang zijn in jouw verdere ontwikkeling en helingsproces. Zoals mijn spiritueel leraar altijd zegt; ‘Er is geen goed of fout, er zijn alleen consequenties. Het draait allemaal om bewustwording. Jezelf steeds opnieuw de vraag blijven stellen ‘draagt dit bij aan mijn ontwikkeling of gebruik ik dit als middel om de pijn even niet te voelen?’ Het antwoord op deze vraag laat je zien wat jouw mogelijke vervolgstappen kunnen zijn.

➤ Neem (de komende dagen) even een moment voor jezelf om te reflecteren. Denk terug aan de laatste spirituele / zelfhulp activiteit die je hebt ondernomen. Heeft deze activiteit bijgedragen aan je bewustwording of was het een middel om je even beter te voelen en af te leiden van de essentie?

NB. Ook meditatie, yoga, positieve affirmaties een retraite etc. kunnen allemaal valkuilen zijn…

Deel dit bericht

Delen via Email
Facebook
Instagram
Whatsapp
Fb messenger
Telegram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *