Skip to main content
facebook icoon
instagram icoon

Categorie: Informatieve Blogs

Mediteren iedereen kan het leren


Mediteren, iedereen kan het leren!

Delen via Email
Facebook
Instagram
Whatsapp
Fb messenger
Telegram

Mediteren, iedereen kan het leren! 

Steeds vaker wordt mij de vraag gesteld hoe om te gaan met hectische tijden, vol stress en verwachtingen. Deze haast en hectiek brengt spanning, vermoeidheid, ongeduld, frustratie en onbalans met zich mee. En dit alles schaadt onze gezondheid zowel lichamelijk als geestelijk, maar ook de kwaliteit van ons leven.

Mediteren is een goede manier om deze spanningen en stress los te laten, maar ook om te voorkomen dat spanning en stress grip op je leven krijgt.

Ik heb de beste tips voor een succesvolle meditatie voor je op een rijtje gezet.

1. Word je bewust van je motivatie om te gaan mediteren
Waarom wil je mediteren en wat is je doel? Het is belangrijk om de antwoorden op deze vraag voor jezelf helder te krijgen. Dit geeft je namelijk ook de motivatie en de nodige doorzettingsvermogen om mediteren in je dagelijks leven toe te gaan passen. En het ook te blijven doen!

De belangrijkste voordelen van mediteren:

  • Mediteren helpt bij het verminderen van stress & angst
  • Je ervaart meer rust in je dagelijks leven Je voelt je liefdevoller, kalmer en ook gelukkiger
  • Je kunt beter met tegenslagen omgaan en zullen minder zwaar aanvoelen
  • Je wordt je bewust dat je niet je gedachten bent, maar dat je gedachten hebt, die je ook weer los kunt laten
  • Je zult merken dat je leven soepeler zal verlopen
  • Je zal je minder zorgen maken
  • Je zult energieker aan je dag beginnen Rust in je hoofd, draag bij aan een betere focus
  • Het wordt eenvoudiger om in het hier en nu te leven

2. Maak tijd vrij om te gaan mediteren
Regelmatig geef ik cursisten en cliënten het advies om dagelijks te mediteren. Alleen een veel gehoord bezwaar is; Ik heb echt geen tijd om dit dagelijks te doen. Besef je eerst eens dat je niet uren per dag hoeft te mediteren om goede resultaten te behalen. Met 10 minuten per dag maak je al een groot verschil. Zet de tv eens wat vaker uit, je mobiel op vliegtuig modus of zet je wekker eens iets eerder.

Vooral op het advies om de wekker iets eerder te zetten gaan de wenkbrauwen nog wel eens omhoog. Maar vergeet niet dat je juist meer energie krijgt van mediteren, dat compenseert die paar minuten minder slaap weer 😉

Daarnaast is het belangrijk om een voor jou geschikt moment op te zoeken om te gaan mediteren. Ik mediteer het liefst in de ochtend. Zo begin ik mijn dag met meer energie en focus. Daarnaast let ik door de dag heen regelmatig op mijn ademhaling en geef ik mezelf voor het slapen gaan nog even een healing. Omdat dit voor mij een gewoonte is geworden, mis ik het enorm als ik een keer oversla. Zorg dat mediteren een onderdeel wordt van je dagelijkse routines, net zoals douchen en tandenpoetsen. Het is immers net zo belangrijk!

3. Zorg voor een goede houding tijdens je meditatie
Een goede houding tijdens je meditatie is erg belangrijk, zorg dat deze comfortabel en ontspannen is.  Daarnaast zorgt een goede houding tijdens je meditatie dat je bewust en alert blijft.

Een aantal houdingen voor je op een rij:

  • Ga zitten op een stoel, poef of meditatiekrukje meditatiebankje
  • Ga zitten met gekruiste benen in de kleermakerszit of lotushouding
  • Ga liggen op een (yoga) matje
  • Ga staan of wandel tijdens je meditatie

Als je een zittende houding aanneemt tijdens je meditatie, houdt dan de volgende punten even in gedachten:

  • Je rug is recht met een lichte natuurlijk holle onderrug. Niet teveel ingezakt en ook niet een overdreven holle rug.
  • Je ruggengraat is ontspannen.
  • Je schouders zijn ontspannen en een beetje naar achteren gedraaid en naar beneden.
  • Je handen worden ondersteund. Je kan ze laten rusten op een kussen of op je schoot zodat je armen kunnen ontspannen.
  • Je hoofd is in balans met je kin iets ingetrokken. De achterkant van je nek is ontspannen en lang.
  • Je gezicht, ogen en kaak zijn ontspannen. Je voorhoofd is glad en zonder rimpels. Je tong is ontspannen en raakt licht de achterkant van je tanden.

4. Zet een wekker of timer voordat je begint
Om zorgeloos te kunnen mediteren, kan het handig zijn om een wekkertje of timer in te stellen. Want soms voelt het alsof je pas een paar minuten bezig bent, maar blijk je al een kwartier verder te zijn. Of weet je zeker dat je al tien minuten hebt gemediteerd, en ben ik pas drie minuten bezig.

Zelf gebruikt ik meestal de timer op mijn mobiele telefoon.

5. Verschillende meditatie vormen
Er zijn veel verschillende meditatie vormen. Ik adviseer je dan ook om deze verschillende vormen eens te proberen, zodat je kunt ontdekken wat voor jou een goede manier is. Ik heb een aantal vormen voor je onder elkaar gezet:

  • Geleide meditatie; Deze vorm is uitermate geschikt als je net begint. Je volgt de stem van degene die de meditatie heeft ingesproken en volgt zijn of haar instructies. Er zijn ontzettend veel meditaties te vinden op internet (YouTube), cd’s en er zijn tegenwoordig ook verschillende app’s die je op je mobiel kunt downloaden.
  • Ademhaling; Hier ligt de focus op het volgen van je ademhaling. Volg je ademhaling, in door je neus, breng de ademhaling naar je onderbuik en weer uit door je mond. Voel hoe je bij iedere inademing meer ontspannen raakt. Deze vorm kun je gemakkelijk tussen je werk door beoefenen, in de rij voor de kassa of zelfs op het toilet. Ja er zijn echt geen excuses om niet te mediteren 😉
  • Mindfulness; Wees de observator. Ga op onderzoek uit, dit kan zowel in jezelf als in je omgeving. Geluid, geur, gevoelens, maar het is wel belangrijk dat je de observator blijft.
  • Tellen; Adem rustig in en uit. Tel iedere ademhaling (in jezelf) tot je bij tien bent. Dit herhaal je tien keer. Ben je de tel kwijt? Dan begin je opnieuw. Een mooie focus oefening.
  • Bodyscan; Deze meditatie kun je het beste liggend uitvoeren. Ga met je gedachten naar binnen en ga al je lichaamsdelen langs om te voelen of je spanning ervaart. Kom je spanning in je lichaam tegen, adem dan naar deze plek toe, totdat je ervaart dat de spanning weg vloeit.
  • Volg eens een meditatiecursus, zo verbreed je je kennis. Daarnaast kan het ook extra motiveren als je bijvoorbeeld wekelijks naar een bijeenkomst gaat.

TIP: Shambhala Nederland geeft door heel het land gratis meditatiecursussen. De moeite waard om eens een kijkje te nemen.

6. Mediteer ik wel goed?
Hier kan ik heel kort en krachtig in zijn, er is namelijk een gouden regel als je gaat mediteren; Je kunt het niet fout doen!

Als je merkt dat je gedachten tijdens de meditatie afdwalen, focus je dan weer op je ademhaling. Want deze is altijd in het hier en nu!

7. Hoofd leeg maken
Leg niet de focus op het leegmaken van je hoofd tijdens een meditatie, want dat is onbegonnen werk. Laat gedachten komen en gaan. Het enige wat jij hoeft te doen is dit proces te observeren. Je zult merken dat je op een gegeven moment steeds eenvoudiger de stilte in jezelf zult gaan ervaren, omdat je je aandacht verschuift naar het hier en nu.

Besef dat je nooit helemaal vrij zult zijn van gedachten, maar je zult wel merken dat je hoofd minder vol wordt als je vaker mediteert.

8. Mediteer regelmatig
Mediteren werkt het best als je er een dagelijkse gewoonte van maakt. Zoals ik al eerder schreef, maak het een onderdeel van je dagelijks leven, net zoals douchen en tandenpoetsen.

Bouw de duur van je meditatie langzaam op naar minimaal 10 minuten per dag. Heb je een keer geen tijd, probeer dan desnoods maar 3 minuten ervoor te gaan zitten, maar sla bij voorkeur niet over.

Hoe vaker je mediteert, des te meer profijt je ervan zult ervaren. Voor je het weet heb je de meditatie gewoonte opgebouwd, en begin je te wennen aan dat heerlijke rustige gevoel. Dan wil je niet meer zonder ❤️

9. Aan de slag
Je bent nu voldoende tips gelezen, tijd om aan de slag te gaan. Stel het niet langer uit en begin vandaag nog.

Wil je direct aan de slag?

Ik heb een fijne geleide ademhaling meditatie voor je klaar staan.

Enjoy!

GRATIS GELEIDE ADEMHALING MEDITATIE

Deel dit bericht

Delen via Email
Facebook
Instagram
Whatsapp
Fb messenger
Telegram

Lees verder